Welke woonstijlen zijn er allemaal? En hoe vind ik de stijl die bij mij past? (deel 1)
Waarom een woonstijl kiezen?
Een woning of appartement inrichten kan soms een behoorlijk intimiderende klus lijken. Waar en hoe begin je? In welke spullen investeer je? Hoe zorg je dat het uiteindelijk een geheel vormt dat past bij jou?
Een woonstijl bepalen kan dan een prima start zijn.
Eenmaal je een bepaalde stijl (of stijlcombinatie) voor ogen hebt, zal het je een houvast geven bij keuzes en beslissingen.
Het zal je ook helpen om leuke inspiratie en adressen te ontdekken, die aansluiten bij je smaak.
Hoe vind je je interieurstijl?
Eén van de dingen die je kan gaan doen - en die je misschien al deed- is een online test (zoals bijvoorbeeld deze van VT wonen).
Zo’n stijlquiz is zeker eens leuk om te doen. En het zal je ook al een bepaalde richting geven.
Al is de kans ook reëel dat je daarna nog niet meteen het gevoel hebt: “yes, dat is het nu helemaal voor mij”.
Het nadeel aan die quizjes is namelijk, dat ze zich meestal beperken tot een handjevol populaire stijlen.
Terwijl: we zijn als mens allemaal uniek. Met onze eigen persoonlijkheid, voorkeuren, noden en wensen. Het lijkt dan ook logisch dat niet iedereen zich 100% thuis zal voelen in één van zo’n handjevol vakjes.
Gelukkig bestaan er daarbuiten nog heel wat meer interieurstijlen (én substijlen).
En bovendien kan je eigenlijk ook elke stijl nog meer naar je eigen hand gaan zetten. Door er bv. meer of minder kleur in te brengen. Er elementen van andere stijlen doorheen te mixen. Spullen met een persoonlijke betekenis aan toe te voegen,… Op die manier zal je een interieur creëren dat écht helemaal bij je past.
Ik geloof heel erg in het samenstellen van een eigen persoonlijk & eigen interieur. Een bestaande interieurstijl zie ik eerder als vertrekpunt en inspiratiebron, niet iets om slaafs te volgen.
Maar het blijft sowieso wel interessant om een idee te hebben van welke bestaande woonstijlen er zoal zijn.
Als je weet wat er bedoeld wordt met termen als boho, minimalistisch, eclectisch, brutalistisch,…kan je uitmaken welke daarvan je meer of minder aanspreken.
Bij de stijlen die je het meest aanspreken, kan je inspiratie halen, en er de elementen uitpikken die passend zijn voor jou.
Ok, klaar om de wondere wereld van de interieurstijlen in te duiken? On y va!
Scandinavisch
Om te beginnen één van mijn favorieten: de Scandinavische stijl.
Of eigenlijk beter stijlen, want het is een noemer waar nog wel verschillende stijlen kunnen onder vallen.
Carl Larsson - Lathörnet, 1894
Wat ze steeds met elkaar gemeen hebben, is een zekere luchtigheid. Een Scandinavisch interieur zal zelden propvol staan, en je zal er ook niet vaak logge zware meubelen vinden. Er is ademruimte.
De lijnen en vormen zijn meestal eenvoudig, zonder veel tierlantijntjes.
Met hun lange donkere winters, spenderen Scandinaviërs veel tijd binnenshuis. Ze hechten dan ook veel belang aan een sfeervol interieur. Net als aan contact met de natuur, en het binnenhalen van zoveel mogelijk daglicht.
Minimalistisch Scandinavisch
Dit is de stijl die we meestal associëren met de term Scandinavisch: de sobere moderne variant ervan, met een beperkt kleurenpalet van voornamelijk wit, zwart en hout. Wanneer er bijkomende kleuren toegepast worden, is dat meestal in de vorm van zachte pastels (denk bvb. aan zacht grijsgroen, oudroze,…).
credits: Takt - Muuto - A.S. Helsingö
Kleurrijk Scandinavisch
Scandinavisch hoeft niet perse ingetogen te zijn. Er bestaan ook varianten met meer kleur, behangpapier, patronen, tweedehands meubeltjes,… Een tikkeltje meer Pippi Langkous gevoel.
credits:Louise T. Johansen - Galerie Wallcoverings- Fine Little Day
Andere varianten van Scandinavisch
Scandinavisch is veelzijdig en laat zich gemakkelijk combineren met andere stijlen. Wanneer er Boho elementen aan toegevoegd worden, kan je spreken van Scandi Boho. Met een meer rustieke uitwerking, van Scandi Rustic. Verder laat Scandinavisch zich ook mooi combineren met Industriële of Mid-Century Modern elementen.
Moody Scandinavisch bij Joanna Vindsgomman
Boho
De term ‘boho’ is afgeleid van het Franse ‘bohémien’.
In het 19e-eeuwse Parijs ontstond een subcultuur van kunstenaars, schrijvers en muzikanten, die een vrije non-conformistische levensstijl voorstonden. Ze gingen zichzelf bohémiens noemen (naar de term die toen gebruikt werd voor de Roma, waarvan men het beeld had dat ze een vrij en ongedwongen leven leidden).
Pierre-Auguste Renoir - En été (La Bohémienne), 1868
Later werd de term ook gebruikt voor andere non-conformistische bewegingen, en uiteindelijk raakte die vooral verweven met de tegencultuur uit de jaren 1960 en ‘70.
Met de huidige bohostijl kan je dan ook vooral dingen associëren die in die tijd populair waren bij de hippies: macramé, kamerplanten, invloeden uit o.a. Mexico, India en Marokko, veel kussens en tapijten (met een mix van motieven), gebruik van veel natuurlijke materialen zoals hout, riet, rotan en aardewerk. Meubels zijn vaak een nonchalante mix van oud en nieuw. En het allerbelangrijkste: een relaxte, informele sfeer.
credits: Mandy Liz - Madam Stoltz - Julia Kuzenkov
Desert Decor /Southwestern Desert Style
Een uit Californië afkomstige variant. Boho krijgt hierbij een wat soberdere, meer ingetogen uitwerking. Het kleurpalet is overwegend wit, in combinatie met warme aardetinten. De patronen zijn bij deze stijl meestal geometrisch.
credit: Rachel Langley Maucieri
Ibiza stijl / Mediterraan boho
Ibiza was destijds een populaire bestemming voor hippies. Niet zo gek dus, dat daar een stijl is ontstaan met een mix van Boho en traditionele Mediterrane invloeden: de Ibiza stijl. Je zou het ook Mediterraan Boho kunnen noemen. Visueel ligt die eigenlijk niet zo veraf van de Desert stijl: wit als hoofdkleur, veel natuurlijke materialen als (ruw) hout, riet, jute,… Gekalkte muren. Loungy zitgelegenheid met veel kussens,… Meestal in een neutraal palet, al kunnen er naar wens ook wat kleuraccenten toegevoegd worden.
credits: Monique via Unsplash - Finca Home - Madam Stoltz
Eclectisch
Eclecticisme staat voor het integreren van elementen van verschillende stijlperiodes tot één geheel.
Het ontstond als architectuurstijl in de 19e eeuw. Een architectuur waarbij geshopt werd uit allerlei verschillende historische architectuurstijlen (en soms ook uit de architectuur van verre landen).
foto: Magda Ehlers
Eclectische architectuur: centraal station van Antwerpen
Op interieurvlak betekent het eigenlijk simpelweg dat je meubels en spullen combineert uit verschillende stijlperiodes. Zodra je de kast van oma combineert met een moderne tafel, heb je dus eigenlijk al een eclectisch interieur.
Voor een geslaagd resultaat bestaat de kunst erin om te spelen met harmonie en contrast, en zo tot een mix te komen die als een eigen geheel aanvoelt .
Mensen associëren de term eclectisch vaak met ‘druk’. Maar een eclectisch interieur kan ook prima een rustige uitstraling krijgen. Door bijvoorbeeld met een beperkt en rustig kleurenpalet te werken, en het aantal accessoires te beperken.
Door het combineren van verschillende stijlen, is een eclectisch interieur vaak persoonlijker, en minder gevoelig voor trends. Een dergelijk interieur kan ook mooi met je meegroeien door de jaren heen.
credits: Gillian Lawlee - Sedsel Roug - Annica Clarmell
Minimalisme
foto: Hiromitsu Morimoto
minimalistische architectuur van Japans architect Tadao Ando (kapel op Mt Rokko)
Minimalisme staat voor: het weglaten van al wat overbodig is, om enkel het essentiële over te houden.
Minimalistische interieurs zijn kalm, sober en functioneel, met uitgepuurde vormen en geen of weinig accessoires. Het kleurpalet is meestal sober en beperkt.
Less is more
Mies Van der Rohe
De sleutel tot een mooi minimalistisch interieur zit in het gebruik van kwalitatieve en authentieke materialen, doordachte details, en mooie verhoudingen.
Wat ik zelf vooral interessant vind aan het minimalisme, is de filosofie erachter:
Geen overdaad aan spullen bezitten, zodat er meer ruimte en aandacht kan gaan naar de dingen die er echt toe doen. Zoals in de bekende uitspraak van William Morris: “Have nothing in your house that you do not know to be useful, or believe to be beautiful”.
Soft Minimalism / Organic Minimalism
Dit is de variant die je tegenwoordig het meest ziet. Hierbij krijgt minimalisme een warm en uitnodigend karakter, door het gebruik van natuurlijke materialen en zachte texturen.
De kleuren zijn hierbij vooral zachte en warme neutrals.
credits: 1: Norm Architects - 2 en 3: Ethnicraft
Maximalisme
Zoals je aan de naam al kan vermoeden is dit de tegenhanger van het minimalisme.
Hierbij ga je voor véél. Veel patronen, veel kleuren, veel kunst, …
Less is a bore
Robert Venturi
Het minimalisme is jarenlang dominant geweest (denk onder andere maar aan de populariteit van Marie Kondo), maar momenteel is maximalisme bezig aan een comeback with a vengeance.
Het is er voor iedereen die het minimalisme toch maar wat saai en kil vindt, en verlangt naar plezier, fantasie, creativiteit en durf in huis. Zonder je daarbij veel aan te trekken van wat de buitenwereld al dan niet als ‘goede smaak’ bestempelt.
credits: Harlequin -Sissy Boy -Colours of Arley
British Eccentric / Ecclectic English Granny
Een ingeburgerde naam heeft deze stijl nog niet helemaal. Maar er is duidelijk een maximalistische designgolf aan de gang in Engeland. Met ontwerpers als Beata Heuman, Luke Edward Hall, Rita Konig, Lonika Chande,…
De Britten hebben altijd al een boon gehad voor geschiedenis en traditie, voor gebloemde patronen, plissé lampenkappen lived-in interieurs, het combineren van doorleefd antiek met spullen uit allerhande verre streken, ruches, quirkiness en cosiness.
De huidige generatie Britse maximalisten sluit aan bij die traditie, maar geeft er een speelse hedendaagse twist aan. O.a. door het gebruik van levendige kleuren.
credits: Alice Palmer & Co - Margate House Hotel - Studio Duggan
Cluttercore
foto: Steph Wilson
De cluttercore-trend neemt het anti-minimalisme nog een stapje verder. Het staat voor veel persoonlijke spulletjes, verzamelingen, mismatched gallery walls, … Knusheid creëren door zich te omringen met allerlei betekenisvolle persoonlijke spulletjes.
Mid-Century Modern (MCM) / vintage
De in het Engels vaak gebruikte afkorting MCM staat voor 'mid-century modern'.
Het gaat om moderne ontwerpen van rond de periode 1945-1969.
Wanneer er bij ons gesproken wordt over ‘vintage’ wordt meestal ook deze stijl bedoeld.
Iconische ontwerpers uit deze periode zijn o.a. Charlotte Perriand, Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Cees Braakman, Isamu Noguchi, Jean Prouvé, het Eames echtpaar,… In navolging van het Bauhaus streefden ze naar functionaliteit, elegantie en zuivere lijnen.
Het was ook een periode van veel vernieuwing: er werd volop geëxperimenteerd met -toen nieuwe- materialen, zoals gebogen multiplex, kunststof, staal, aluminium,.. Het liet toe om voordien ongekende vormen en constructiemethodes te bedenken.
Veel ontwerpers uit die tijd streefden ook naar ontwerpen die in massa geproduceerd konden worden. Vanuit het idee dat kwalitatieve spullen voor iedereen toegankelijk zouden moeten zijn.
Veel van die ontwerpen zijn intussen tijdloze klassiekers geworden.
credits: Apartment 258, foto Philippstargard - Fritz Hansen - House of Finn Juhl
Landelijk
De landelijke stijl is gebaseerd op een romantisch beeld van het pre-industriële plattelandsleven.
Sleutelwoorden zijn nostalgie, eenvoud, rust en knusheid.
De kleuren zijn meestal vrij ingetogen. Er worden vooral authentieke materialen gebruikt als massief hout en natuursteen. Meubelen zijn eenvoudig, en vaak robuust.
Het toevoegen van oude spullen en materialen zorgt voor een doorleefd gevoel.
Ik moet bekennen dat ik zelf niet de grootste fan ben van hoe de landelijke stijl hier bij ons vaak wordt uitgewerkt. Landelijke interieurs uit het buitenland vind ik vaak charmanter. Zoals de Britse Cottagestijl, de Shakerstijl, of de sfeer van Zweedse zomerhuisjes.
credits: Lisa Rae- Ellei Home -Annica Clarmell
Shaker
foto: Carl Wycoff
Interieur in het gerestaureerde Shaker dorp van Pleasant Hill
De Shakers waren een radicale protestantse sekte uit de 18e en 19e eeuw.
Aandacht en zorg voor het dagdagelijkse maakte een belangrijk deel uit van hun spiritualiteit.
Ze hebben dan ook prachtige gebouwen, meubelen en gebruiksvoorwerpen nagelaten, die vandaag de dag nog steeds inspireren.
Hun ontwerpen worden gekenmerkt door vakmanschap, elegantie en eenvoud.
Schoonheid zat voor hen in functionaliteit.
De door hun vormgeving geïnspireerde Shaker keuken is momenteel een populaire stijl voor keukens. Keukens met een look die perfect het midden houdt tussen traditioneel en hedendaags.
Shaker keuken van Plum Living
Cottage stijl & Cottagecore
De Britse cottagestijl is romantischer en kleurrijker dan andere landelijke stijlen. Hier hoort ook kleur bij, gebloemde stoffen, gehaakte dekentjes, kussens met ruches, oude meubeltjes en curiosa, …
Het is een stijl die ook een gevoelige snaar raakt bij jongere generaties, onder de populaire hashtag ‘Cottagecore’.
credits: Janes Home Journal - Alice Palmer & Co - Tori Murphy
Industrieel
foto: Joseph Morris
De industriële stijl hangt nauw samen met het fenomeen van de loft.
Een gegeven dat teruggaat op de jaren 1960 in de US.
Oude pakhuizen en fabrieken kwamen leeg te staan in de steden, en werden door kunstenaars ontdekt als betaalbare woon- en atelierruimte.
De levensomstandigheden waren er in die begindagen vaak erg primitief.
Maar zoals het vaak gaat als kunstenaars ergens mee beginnen: de lofts werden na verloop van tijd hip en gewild, en uiteindelijk high-end.
Eigen aan een loft loft zijn grote open ruimtes met , zichtbare constructie-elementen van staal of beton, ruwe muren, zichtbare leidingen, betonnen vloeren, grote ramen,…
Maar ook als je woning niet over die kenmerken beschikt, kan je het industriële aspect binnenbrengen. Aan de hand van -liefst doorleefde- spullen zoals bv. oude industriële lampenkappen, metalen lockerkasten, schoolstoelen, een oude werkbank,… Of door het gebruik van stoere robuuste materialen.
Ook upcycled spullen passen goed in deze stijl. Het hoort uiteindelijk helemaal bij de oorspronkelijke filosofie, om nieuwe toepassingen te verzinnen voor spullen die oorspronkelijk een andere functie of context hadden.
credits: Skylar Kang - Galvanitas - Stack Furniture
Meer woonstijlen
Voilà tot zover al enkele inspirerende interieurstijlen. In een volgende post neem ik er zo nog een paar onder de loep, zoals o.a. japandi, brutalisme en hotel chique.
Wat vond je van de stijlen die al aan bod kwamen?
Is er nog een interieurstijl die ik zeker niet over het hoofd mag zien?
Laat het weten in de comments!
Aan de slag met je eigen interieurstijl
Vind je het lastig om te bepalen hoe je eigen interieurstijl er zou moeten uitzien? Vind je veel verschillende dingen leuk? Of weet je niet hoe je jouw voorkeuren kan combineren met die van je partner?
Ik ontwikkelde een stappenplan om je precies daarbij te helpen:
Een gids die je er stap voor stap doorheen neemt. Met uitleg, oefeningen en een werkboek.
Comments